SELAMAT DATANG KE LAMAN INI

ASSALAMUALAIKUM....Terima kasih kerana mengunjungi blogger saya ini...sudi kiranya membaca catatan dari minda seorang guru bimbingan dan kaunseling. Semoga apa yang dipaparkan dapat membantu anda dalam menjalani kehidupan seharian. Apa yang baik datangnya dari ALLAH SWT, manakala yang buruk itu datangnya dari kelemahan saya sendiri..FIKIR...................FIKIRKAN...........DAN FIKIRAKANLAH

DOAKU....

"Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku; dan mudahkanlah bagiku tugasku; dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, dan kurniakanlah aku ilham dari sisi-Mu agar apa yang ku kongsikan di sini terletak dalam redha-Mu; dan peliharalah penulisan ini, serta si penulisnya, juga pembacanya agar kami sentiasa taat pada perintahMu dan tidak gentar dalam menegakkan agama-Mu."

Islamic Widget

Islamic Clock

Isnin, 3 Februari 2014

Sekadar renungan

assalamu'alaikum shbt yg di kasihi Allah SWT. 
Ikut kajian Psikologi Islam, tabiat terbentuk dlm 40 hari. Nabi bersabda: Barangsiapa yg tidur lepas 'Asar 40 ptg berturut turut akan jadi gila.
"Telah bersabda Rasulullah SAW dan dialah yang selalu benar dan dibenarkan. " Sesungguhnya tiap orang di antaramu dikumpulkan pembentukannya (kejadiannya) di alam rahim ibunya dalam 40 hari berupa nutfah (air yang kental) kemudian menjadi segumpal darah selama itu juga (40 hari), kemudian menjadi gumpalan seperti sekerat daging, selama itu juga( 40 hari), kemudian diutuslah kepadanya Malaikat, maka ia meniupkan roh padanya dan diperintahkan (ditetapkan) dengan 4 perkara: 1. ditentukan rezekinya, 2. ajalnya (umurnya) 3. amalnya (pekerjaannya), 4 ia celaka atau bahagia “.Sahih Al-Bukhari No. 3208. Justeru, jika kita ingin mencipta kecemerlaangan, pastikan kita amalkan sesuatu perubahan selama 40 hari, agar perubahan tersebut menjadi satu tabiat yg dpt membantu kita menjadi cemerlang di dunai & di akhirat. Semoga Allah merahmati kita semua & mendidik kita agar istiqamah dlm setiap perkara positif yg kita lakukan. Aamiin, wassalam.

As salamu'alaikum shbt yg di kasihi Allah SWT. Ikut kajian Psikologi Islam, tabiat terbentuk dlm 40 hari. Nabi bersabda: Barangsiapa yg tidur lepas 'Asar 40 ptg berturut turut akan jadi gila.
"Telah bersabda Rasulullah SAW dan dialah yang selalu benar dan dibenarkan. " Sesungguhnya tiap orang di antaramu dikumpulkan pembentukannya (kejadiannya) di alam rahim ibunya dalam 40 hari berupa nutfah (air yang kental) kemudian menjadi segumpal darah selama itu juga (40 hari), kemudian menjadi gumpalan seperti sekerat daging, selama itu juga( 40 hari), kemudian diutuslah kepadanya Malaikat, maka ia meniupkan roh padanya dan diperintahkan (ditetapkan) dengan 4 perkara: 1. ditentukan rezekinya, 2. ajalnya (umurnya) 3. amalnya (pekerjaannya), 4 ia celaka atau bahagia “.Sahih Al-Bukhari No. 3208. Justeru, jika kita ingin mencipta kecemerlaangan, pastikan kita amalkan sesuatu perubahan selama 40 hari, agar perubahan tersebut menjadi satu tabiat yg dpt membantu kita menjadi cemerlang di dunai & di akhirat. Semoga Allah merahmati kita semua & mendidik kita agar istiqamah dlm setiap perkara positif yg kita lakukan. Aamiin, wassalam.a

Tiada ulasan:

Catat Ulasan