SELAMAT DATANG KE LAMAN INI

ASSALAMUALAIKUM....Terima kasih kerana mengunjungi blogger saya ini...sudi kiranya membaca catatan dari minda seorang guru bimbingan dan kaunseling. Semoga apa yang dipaparkan dapat membantu anda dalam menjalani kehidupan seharian. Apa yang baik datangnya dari ALLAH SWT, manakala yang buruk itu datangnya dari kelemahan saya sendiri..FIKIR...................FIKIRKAN...........DAN FIKIRAKANLAH

DOAKU....

"Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku; dan mudahkanlah bagiku tugasku; dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, dan kurniakanlah aku ilham dari sisi-Mu agar apa yang ku kongsikan di sini terletak dalam redha-Mu; dan peliharalah penulisan ini, serta si penulisnya, juga pembacanya agar kami sentiasa taat pada perintahMu dan tidak gentar dalam menegakkan agama-Mu."

Islamic Widget

Islamic Clock

Isnin, 28 Mei 2012

catatanku

Cikgu perlu mendidik murid tentang sistem nilai. Apabila murid tidak siapkan kerja sekolah maka cikgu akan bertanya sebabnya. Pasti ada murid yang berbohong dengan memberikan alasan palsu. Apabila cikgu tahu murid berbohong maka hukumlah atas dua kesalahan bukannya satu. Pertama sebab tidak tunaikan amanah dan tanggungjawab, kedua sebab berbohong. Namun, jika cikgu mahu muridnya berubah gunakanlah pendekatan 80/20. Iaitu 80% dorongan dan 20% hukuman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan